top of page

Кой материал е най – добър при избор на входна врата?

Чудите се какъв е най – правилният материал, от който да е направена вашата входна врата? Не сте само вие. В днешно време вариантите са много, но преди всичко основна роля играе вашият вкус. За да стесним избора ви можем да класифицираме вратите в четири основни групи, направени от: дърво, стомана, стъкло и фибростъкло.

В статията сме ви предложили описание на всяка едно от тези категории, за да ви помогнем да изберете най – правилната за вашия вкус и вашия дом.

Дърво

Екстериорните врати, които са направени от дърво са много популярен избор, да не кажем дори най – популярния, основно защото могат да бъдат персонализирани спрямо вашия размер, форма и стил. Още едно нещо, което ги отличава от останалите модели е, че лесно могат да се добавят по тях декоративни стъклени акценти, странични светлини и подобни, които да я отличават от всички останали и да изпъква, когато я поставите на нейното място. Това, което не трябва да пропускаме да отбележим обаче е, че с течение на времето дървото може да се счупи или да се повреди заради множеството непрестанни външни влияния като например метеорологичните условия. Това може да доведе до проблеми с изолацията на вратата, да започне да пропуска студен въздух от вън или обратно, топлината отвъщи да излиза. Трябва да имате предвид и това, че именно заради тази слабост на дървената врата може да се наложи да я сменяте по – често, отколкото стоманената или тази от фиберстъкло.

Фиберстъкло

Ако искате входната ви врата да изглежда като дървена, но да има по – дълга гаранция помислете за врата от фиберстъкло. Те могат да бъдат оцветени в различни цветове, за да ви предоставят красив вид като една традиционна дървена врата например. Както вече отбелязахме, те определено са по – трайни от дървените и по – устойчиви на изкривявания, надрасквания или образуване на вдлъбнатини. Входните врати от този вид имат и изолирана сърцевина, която предлага допълнителна защита. Когато става въпрос за цена – могат да бъдат значително по – скъпо от дървените, но пък са по – издръжливи и по – енергоспестяващи, така че могат да си възстановят разходите.

Стомана

Ако вашият избор клони към стоманена врата трябва да знаете, че сте се насочили към потенциално най – безопасните опции по отношение на проникване в дома ви. Металните врати са изработени от изолирана със стоманен панел от двете

страни пяна, което я прави достатъчно тежка и здрава да не може да бъде разбита, както и да устоява безпроблемно на атмосферните условия без да пропуска външният студен въздух у дома. Минусът на тези врати и тяхната здравина идва от това, че тя е доста тежка сама по себе си и е доста трудно да бъде ремонтирана, което може да доведе до необходимост от смяна на цялата входна врата ако нещо по нея се счупи.

Стъкло

Накрая, но не на последно място, разбира се можете да се спрете на опцията с една солидна стъклена входна врата. Стъклените външни врати могат да имат много преимущества пред останалите видове – едни от основните са гледката, която ще имате от вашия дом и количеството естествена светлина, която ще прониква в него запълвайки вътрешното пространство. От друга страна обаче това крие и своите негативи – както би ви осигурила прекрасна гледка навън, така обаче стъклената врата ще позволи съседите ви и случайно преминаващи хора да имат поглед към това, което се случва вътре в дома. Ако това би било проблем за вас ви съветваме да се насочите към дървена, стъклопластова или стоманена врата, която има възможност по нея да бъдат монтирани стъклени елементи. Можете също да сдвоите стъклена външната врата с друга от гореизброените опции.


bottom of page